Oblíbená jídla našich dětí

Oblíbených jídel ve školce je skutečně mnoho, už podle toho, jak často si děti přidávají.

Pokud vaše dítko navrhuje, abyste doma uvařili některé z jídel, které vaří paní kuchařka ve školce a vy nemáte přesný recept, napiště nám a my vám sem recept rádi vložíme.

Narozeninový dort

U příležitosti pravidelných společných oslav narozenin dětí peče paní kuchařka vynikající narozeninový dort, který dětem velmi chutná. Mohli jste jej ochutnat také na Dni matek. Pro případné zájemce vkládáme recept.

Ovocné potěšení (ovocné řezy)

Piškot:
5 vajec
½ šálku cukru krupice
1 šálek polohrubé mouky
½ šálku oleje
½ balíčku prášku do pečiva
citronová kůra
tuk a mouka na vymazání

Tvarohový krém:
2 balíčky měkkého tvarohu
1 máslo
1 šálek cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 puding (1/4 l mléka)

Na ozdobu:
různé druhy ovoce (např. jahody, maliny, borůvky, kompotové broskve)
2 balíčky čirého dortového želé

Postup:
Bílky oddělíme od žloutků a ušleháme tuhý sníh. Žloutky zvlášť ušleháme s cukrem do husté pěny, postupně zašleháváme olej, až vznikne krém.
Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, strouhanou citronovou kůru a opatrně vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo použijeme pečicí papír) a upečeme v mírně rozehřáté troubě dozlatova.
Necháme vychladnout. Mezitím utřeme tvaroh se změklým máslem a cukrem a tento krém rozetřeme na vychladlý piškot. Necháme chvíli v lednici ztuhnout, poklademe ovocem a zalijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na sáčku. Necháme opět ztuhnout a krájíme řezy.

Tradiční "školkové" pomazánky

Pro dokonalou jemnost je nejlepší vyšlehat pomazánky šlehačem.

Tvarohová s kapií
tvaroh, máslo (cca 80g), sterilovaná kapie, malá cibule, trochu mléka, sůl, pažitka (na ozdobu)

Tvarohová s mrkví
tvaroh, máslo (cca 80g), mrkev (syrová strouhaná), sůl, pažitka (na ozdobu)

Tvarohová s rajčaty
tvaroh, máslo (cca 80g), rajčata, sůl, pažitka (na ozdobu)

Tvarohová s vejci
tvaroh, máslo (cca 80g), 1 vejce (uvařené na tvrdo), trochu mléka, sůl, pažitka (na ozdobu)

Z paštiky
játrová paštika (větší), máslo (k paštice v poměru 2:1), cibule, sůl, pažitka (na ozdobu)

Salámová
měkký salám (150g), tavený sýr + máslo (nebo pomazánkové máslo), cibule, sterilované okurky (2 menší nebo 1 větší - jemně nastrouhané), sůl

Z olejovek
pomazánkové máslo, olejovky, sůl, zelená nať
(Velmi oblíbená varianta je s použitím rybiček - Sledi v tomatě.)

Tuňáková s česnekem
sýr Lučina (větší balení), tuňák v oleji, citronová šťáva a kůra, sůl, 1 vejce, pórek, bílý jogurt (2–3 lžíce), česnek (1stroužek), zelená nať

Švédská
tresčí játra, tvaroh (150g), máslo (cca 80g), cibule, sterilované okurky (2 menší nebo 1 větší - jemně nastrouhané), trochu mléka, sůl, pažitka (na ozdobu)

Mrkvová
mrkev (100g -  jemně nastrouhaná), tvaroh, sýr Lučina (větší balení), máslo (50g), 1 jablko, sůl

Tvarohové řezy

500 g hladké mouky
300g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 vejce
250g másla nebo Hery
250g tvarohu
1 prášek do pečiva
mléko
rozinky
ořechy

Vejce ušleháme s oběma cukry, vešleháme rozpuštěné, prochladlé máslo a tvaroh. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Můžeme přidat rozinky a ořechy. Podle potřeby zředíme mlékem. Pečeme na vymaštěném a hrubou moukou vysypaném plechu.

Perník

500g hladké mouky
200g cukru krupice
10 lžic medu
7 lžic oleje
1 vejce
4 dcl mléka
1 prášek do perníku

Ohřejeme mléko a rozmícháme v něm med. Smícháme suché přísady, přidáme vejce, olej a mléko s medem. Metličkou vše rozšleháme. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu.

Úžasná tvarohová dobrota

Těsto:
2 celá vejce
1 hrnek cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1 1/2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kakao
2 lžičky rozpustného kafe

Krém:
1/2l mléka
2 vanilkové pudinky
cukr podle chuti
2 tvarohy (vaničky)
rum podle chuti
1/2 másla

Poleva:
2 zakysané smetany
1 čokoláda na vaření

Postup:
Těsto: vše smícháme dohromady, plech vymažeme a vysypeme, vylijeme polovinu těsta, do druhé půlky dáme kakao a kafe a nalijeme na světlé těsto a upečeme při 180-200°C asi 15–20 minut.
Krém: v mléku uvaříme pudink, hned do horkého zašleháme máslo a poté přidáme oba tvarohy a rum a ještě našleháme. Krém naneseme na vychladlé těsto, uhladíme a nakonec dáme polevu. Rozpustíme si čokoládu, a pak do ní vmícháme zakysanou smetanu.
Dáme vychladit do lednice a podáváme ke kafíčku.

Ananasová buchta

1 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 1/2 hrnku cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžičky sody
1 ananasový kompot i se šťávou

Krém:
1 pomazánkové máslo
1 tvaroh
200 ml mléka - 1/2 vanilkového pudinku (uvařit pudink)
1 vanilkový cukr (osladit podle chuti)
Na pánvi rozpustit 100g másla, 100g moučkového cukru a pak přisypat 150g kokosu. Smažíme do světle hněda, můžeme posypat kakaem, čokoládou... (dle fantazie:-)